023 / Dropbox, Google Drive etc… daarom kan eigen initiatief gevaarlijk zijn!

Als u uw gegevens opslaat in cloudopslag zoals Google Drive, kunt u deze overal via het internet openen. Dit is ideaal voor flexibel werken in het thuiskantoor of onderweg. Voor gegevensbescherming ziet het er echter heel anders uit.

Het doel: gegevens opslaan, uitwisselen en beveiligen

Iedereen die in het thuiskantoor of onderweg werkt moet soms creatief zijn, zo lijkt het. Veel mogelijkheden die op kantoor bestaan zijn buiten het bedrijf niet beschikbaar. Als u bijvoorbeeld belangrijke gegevens wilt opslaan lijkt het opslaan op de notebook of tablet alleen niet voldoende. Wat gebeurt er bij verlies van het eindapparaat? Dan blijkt al het werk tevergeefs.

Op kantoor kunt u uw gegevens opslaan in een directory in het netwerk. Ook collega’s die met de data aan de slag moeten, kunnen daar gemakkelijk bij. Bent u echter onderweg of in het thuiskantoor, dan ontbreken deze opties soms voor opslag in het netwerk en voor gegevensuitwisseling. Regelmatige back-ups zijn ook niet zo eenvoudig centraal uit te voeren als u onderweg of in je thuiskantoor werkt.

Als het bedrijf niet de juiste ondersteuning biedt of als u de voorgestelde oplossingen voor gegevensopslag en gegevensoverdracht niet kent, wordt u snel inventief. Er zijn oplossingen zoals Google Drive of Dropbox die zich privé al hebben bewezen. Herkent u u weer? U staat hierin niet alleen – helaas vanuit het oogpunt van gegevensbescherming.

Het probleem: de zogenaamde schaduw-IT

Kiest u als gebruiker de oplossingen waarmee u data wilt opslaan en uitwisselen, dan zorgt u voor zogenaamde schaduw-IT. Dit betekent IT-oplossingen die de verantwoordelijke afdeling in het bedrijf niet heeft gecontroleerd en goedgekeurd.

Als u ongecontroleerde en operationeel niet goedgekeurde oplossingen gebruikt, kunnen risico’s voor de data, die niet bekend zijn bij de IT-afdeling, in het bedrijf worden aangesloten. En daarom kunnen deze risico’s niet worden afgewend met de benodigde IT-beveiligingsoplossingen. Dit is vooral het geval bij cloudopslag, waar iedereen snel, gemakkelijk en meestal gratis gebruik van kan maken.

De dringende aanbeveling: neem a.u.b. geen initiatief in gegevensopslag

Normaal gesproken is elk bedrijf blij met het initiatief van de medewerkers. Maar als het om databeveiliging en data protectiecompliance gaat, is het niet goed en ook niet wenselijk om zelf naar oplossingen te zoeken.

Operationele gegevens mogen alleen worden opgeslagen en uitgewisseld in oplossingen die zijn goedgekeurd door het bedrijf. Anders kunnen de gegevens in gevaar komen omdat de beveiliging van oplossingen voor privédoeleinden niet voldoet aan de hoge eisen van een bedrijf. Daarnaast kan het, zeker bij cloudopslag, voorkomen dat de persoonsgegevens worden doorgegeven aan een land dat niet simpelweg het noodzakelijke niveau van gegevensbescherming biedt.

Gebruik daarom alleen bedrijfsgoedgekeurde applicaties, ook in het thuiskantoor en onderweg! Als je de oplossing niet weet, vraag het dan.